Flexibel bouwen in modules

De vraag naar flexibele vormen van huisvesting groeit. C3 Living onderscheidt zich, omdat het zich richt op het realiseren van duurzame eenpersoonswoningen in sociale huisvesting. De ambities zijn sterk in Noord-Limburg, de bakermat van C3 Living. Er wordt hardop gesproken over duizend ‘units’ in 2020.

De C3 Living woonunits komen uit de koker van maatschappelijke onderneming Rendiz, uit Panningen. Initiatiefnemer Peter Broekmans: “Wij verzorgen onder meer de dagbesteding voor het Leger des Heils, voor dak- en thuislozen. In Venlo ging een project van start om die mensen een dak boven hun hoofd te bieden. Er waren alleen te weinig woningen. Wij zijn na gaan denken of wij daar een oplossing voor konden vinden.” In Amsterdam stuitte men op woonunits, gebaseerd op gebruikte zeecontainers. “Wij wilden het net even anders gaan doen. De units wilden we volgens de Cradle to Cradle-uitgangspunten ontwikkelen. We wilden bovendien onze doelgroep, dak- en thuislozen uit de regio, mee laten bouwen.” De units worden voorzien van Cradle to Cradle materialen én zonnepanelen.

 

Volop belangstelling

Het eerste halve dozijn C3 Living woonunits is in december 2016 geplaatst in Oostrum, bij Venray. Daarna volgde er nog één in Horst en ook in Den Bosch staat één unit. Daarnaast is Rendiz op tal van plaatsen in gesprek met gemeenten en woningcorporaties, in Nederland én Duitsland. Marco Baetsen van C3 Living: “Er zijn veel unitbouwers. Dit product onderscheidt zich door de C2C-ambitie én door het concrete product.” Daarbij kan gedacht worden aan het gebruik van gezonde materialen, het binnenklimaat, de manier waarop met energie en water wordt omgegaan en  design for disassembly. Dat laatste betekent het ontwerpen om de unit uiteindelijk weer uit elkaar te halen. Dat vraagt een ommezwaai van een lineaire naar een cyclische gedachte. Rendiz legt contractueel vast dat de materialen terug kunnen worden geleverd aan de leverancier. “We gaan gebouwen steeds meer als grondstoffenbanken zien. Wat erin komt moet goed zijn. Het komt er immers óók weer een keer uit.”

Compleet concept

Het ontwikkelen van C3 Living past perfect in de maatschappelijke betrokkenheid, die gaat veel verder dan alleen de woonunit. Broekmans: “Wij leveren zowel de woning, de financiering, de verhuur als een overeenkomst dat we de unit weer terugnemen.” De binnenwanden voor de units wordt gerealiseerd bij Faay in Vianen, waar men zich aangesproken voelde door het Cradle to Cradle-verhaal én de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

We verkopen wonen i.p.v. een woning

Baetsen voegt toe dat C3 Living méér een dienst dan een product is. “Wij verkopen wonen. Dat hoeft niet plaatsgebonden te zijn. De units zijn zo ontworpen dat ze bijvoorbeeld vijf jaar op de eerste locatie als individuele woningen staan, om vervolgens tien jaar als complex duurzame woonruimte te bieden. Dit maakt dat bijvoorbeeld woningcorporaties een flexibele vastgoed portefeuille op kunnen bouwen. Zo kunnen ze inspelen op trends in de woningmarkt. Om dit mogelijk te maken zijn we overgestapt op een stalen frame, in plaats van de zeecontainer. Hierdoor kunnen we nog beter onze C2C-ambities vertalen naar een concreet product.” Mark Faay vult aan: “Ik heb het idee dat een hoop instanties duurzaam bouwen maar duur bouwen vinden. Die mindset moet worden veranderd. C3 Living bewijst het tegendeel.”

Flexibiliteit

C3 Living wil de units breed inzetten: van tijdelijke woning tot hotel en van kantoor tot zorglocatie. De stapelbare units kunnen zelfs tot een compleet complex worden uitgebouwd. “Met een tijdelijke ontheffing mogen ze 10 jaar staan, wanneer de bestemming niet wonen is. De levensduur van de constructie is wel 30 tot 40 jaar”, vertelt Baetsen. “De unit is het middel, niet het doel”, onderstreept Baetsen. “Ons doel is om kansen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Social return is, naast duurzaamheid, ons startpunt. Dat doen we er niet even bij. We brengen een aantal elementen samen. Daar willen we de hele keten in binden, van ontwikkelaar tot verhuur.”  De units meten 3,5 bij 9,2 meter. “Dus er kan er op 30 vierkante meter al een staan.” Rendiz is met een grote ontwikkelaar in gesprek over zogenaamde pauzelandschappen: een tijdelijk bestemming geven aan grond die nog niet gebruikt wordt. Daarin ziet men mogelijkheden. “We wachten de ervaringen af en schalen dan op”, klinkt