Ecor en Van Houtum maken spaanplaat van drankbekers

De Limburgse papierfabrikant Van Houtum gaat investeren in de productie van een soort spaanplaat, met onder meer drankbekers als grondstof. In 2018 moeten de eerste ‘groene’ panelen en platen vanuit Swalmen op de markt komen.

De panelen die Van Houtum gaat maken, lijken op mdf of spaanplaat, maar verschillen in techniek en chemische samenstelling. Om de vezels voor de platen met elkaar te verbinden gaat de fabrikant alleen water, druk en warmte gebruiken en geen harsen, zoals bij mdf. De panelen kunnen gebruikt worden als plafondtegels, plantenbak, meubilair en tussenwand.

Als grondstof voor de groene platen dient afval van bedrijven en instellingen. Volgens Van Houtum zitten veel bedrijven met reststromen van cellulose en vezels die ze graag opnieuw gebruiken. Directeur Bas Gehlen: ‘Denk aan grassoorten, drankbekers en kleding.’

Concurrentie in papier is moordend

Van Houtum uit Swalmen is een van de laatst overgebleven zelfstandige papierfabrieken van Nederland. Al tachtig jaar maakt het familiebedrijf toiletpapier en papieren handdoeken voor de (zakelijke) markt. Satino Black is het bekendste merk, maar Van Houtum produceert ook veel voor private labels.

Duurzaam profiel als onderscheid

Om zich als kleine papierproducent – omzet €60 mln, 200 werknemers – te kunnen onderscheiden tussen internationale reuzen, profileert Van Houtum zich met duurzame productie. De belangrijkste grondstof waar de Limburgers al decennia mee werken, is oud papier waar het de kleine vezels, kalk en inkt uithaalt en de cellulose gebruikt voor nieuw papier.

De onderneming gebruikt steeds meer andere grondstoffen dan oud papier. Voor de jaarlijkse productie van 70.000 ton papier komt nu al een derde van vezels van andere grondstoffen zoals drankverpakkingen.

Maar Gehlen realiseert zich dat, gezien de concurrentie, innoveren noodzaak is. Vandaar de investering, met een buitenlandse partner, in de productie van panelen van 100% gerecycled cellulosemateriaal die zonder lijm of hars zijn gemaakt. Gehlen heeft hoge verwachtingen van de samenwerking : ‘Een unieke stap in de geschiedenis van Van Houtum.’

Partner heeft aanvullende kennis

De Amerikaanse partner is Noble Environment Technologies. Dat heeft tien jaar onderzoek gedaan naar het procedé om duurzame panelen te maken uit afval. Inmiddels heeft het de technologie gepatenteerd. De samenwerking heeft de vorm van een joint venture. Gehlen: ‘Wij weten alles van vezels, van pulp, maar niet hoe je plaatmateriaal maakt. Die kennis heeft onze partner wel.’

Noble is volgens Eric Logtens, ceo voor Noble Benelux, al enkele jaren actief in Europa. In Servië heeft het een productielijn opgezet waar cellulose reststromen worden gebruikt om panelen te maken. De ambitie is om behalve in Nederland op veel meer Europese locaties een productielijn op te zetten met een lokale partner.

Dit voorjaar arriveert in Swalmen de eerste productielijn van Noble. Dan kunnen proefmaterialen worden gemaakt. De planning is dat begin 2018 de lijn voor grootschalige productie operationeel is en dat deze pal naast de papiermachines komt te staan waar dan nog altijd toiletpapier en papieren handdoeken van de band rollen.