Zelf ervaren

Rondleiding Stadskantoor Venlo

Het nieuwe stadskantoor van de gemeente Venlo is een bijzonder gebouw. Het is volledig gebouwd en ingericht volgens de Cradle to Cradle principes. Daarom laten we je graag kennismaken met het gebouw.

Als organisatie (bedrijf, stichting, vereniging, club) kun je een rondleiding aanvragen. Deze zijn mogelijk op woensdagmiddag of vrijdag. Een rondleiding duurt ongeveer 90 minuten en is gratis. Stuur je aanvraag minstens 14 dagen voor de gewenste datum toe.

C2C Fietsroutes

Fiets mee met de eerste Cradle to Cradle fietsroute ter wereld! Je fietst langs een aantal Venlose Cradle to Cradle pareltjes. Van Stadskantoor tot sporthal. En van basisschool tot Kloosterdorp roelSteyl. Via de app ‘Izi Travel’ (gratis te downloaden op telefoon/tablet) krijg je onderweg uitleg. De tocht heeft een lengte van ca. 30 km. Maar knooppunten overslaan en later bezoeken kan natuurlijk ook. De route is een lus zodat je op een willekeurige plek kunt starten en desgewenst een deel van de route kunt fietsen.

C2C lespakket

Er is digitaal lesmateriaal ontwikkeld waarin het Stadskantoor centraal staat. Met de Kijkwijzer, een online tool op je smartphone of tablet, kunnen leerlingen zelfstandig door de publieke delen van het Stadskantoor lopen en leren ze over Cradle to Cradle en duurzaamheid. Dit past binnen de vakken CKV (Cultuur en kunstzinnige Vorming) en Techniek. Het lesmateriaal is bedoeld voor leerlingen van 3 VMBO, 4 HAVO en 4 VWO.

Ook andere organisaties die zich inzetten voor een betere wereld bieden lespakketten aan. Een paar mooie voorbeelden zijn hier voor je op een rij gezet: https://www.nudge.nl/blog/2018/02/22/lespakketten/

Interactief leren

Met de app leren de scholieren bijvoorbeeld hoe Cradle to Cradle een economisch interessant verdienmodel kan opleveren. Ook wordt uitleg gegeven over gebruikte materialen, architectuur, techniek, opvang van water, energiegebruik en design. Ook leren ze het verschil tussen een technologische vs een biologische levenscyclus van materialen. De Kijkwijzer bevat duidelijke info, foto’s, filmpjes en geluidsfragmenten.

Leerlingen enthousiast

College Den Hulster in Venlo heeft deze tool ontwikkeld samen met de gemeente Venlo en bureau Kunst uit het Vuistje. Docent beeldende vorming Jeanne Thelo­sen: “Het mooie van de Kijkwijzer is dat de vragen die worden gesteld, oproepen tot nadenken en discussie. De leerlingen vinden het werken met een app een erg gave manier van werken. Ze krijgen eerst lessen over het onderwerp. Daarna gaan ze zelf met de online Kijkwijzer het gebouw in. Het leuke is dat er een keuzemenu inzit. Zo bepaalt jouw afstudeerrichting welke info je te zien krijgt. Als de leerlingen de Kijkwijzer helemaal hebben doorlopen, leveren ze de antwoorden digitaal in.”

Kijkwijzer gratis beschikbaar voor scholen

De Kijkwijzer is gratis beschikbaar voor alle scholen in heel Nederland. Bij interesse, neem contact op met bureau Kunst uit het vuistje: http://www.kunstuithetvuistje.nl/contact.