Een afbreekbare rotonde

Bij zowel het ontstaan als de bouw van de ‘Rotonde van morgen’ aan de kruising Roermondseweg-Terracottalaan in Steyl, is gebruik gemaakt van de Cradle-to-Cradle filosofie. Dat betekent dat zoveel mogelijk van de materialen die worden gebruikt, hergebruikt kunnen worden. Wat deze rotonde zo bijzonder maakt, wordt uitgelegd in dit filmpje. De rotonde is in september 2017 geopend:

Bijzonder beton

“De tijd is rijp om duurzaamheid te integreren in alles wat de gemeente Venlo doet”, aldus de gemeente. Bij deze rotonde gebruiken we bijvoorbeeld beton zonder allerlei toevoegingen. Dat kun je hergebruiken als de rotonde aan het einde van zijn levensduur is. Bovendien gaat het veel langer mee dan asfalt. Verder hebben we de ambitie dat de rotonde zelf water kan bergen en zuiveren, zodat het grondwaterpeil niet lijdt onder het verharde oppervlak. Daarnaast wordt door middel van de juiste beplanting gezorgd dat de rotonde ook de luchtkwaliteit positief beïnvloedt.”

Energieneutraal project

De ‘Rotonde van morgen’ stelt de fietser centraal. Daarmee wordt een duurzaam vervoersmiddel gestimuleerd. Door toepassing van zonnepanelen en energiezuinige openbare verlichting zal het project energieneutraal kunnen worden uitgevoerd. Mogelijk zal het overschot van de opgewekte energie ook gebruikt worden voor e-laadpunten voor fiets of auto.

 

Unieke ketensamenwerking

Doel van het project is om een verkeersobject beter, sneller, goedkoper en vooral duurzamer te realiseren. Uniek is dat studenten van Zuyd Hogeschool, studierichting ‘Build Environment’, mee hebben gedacht. De gemeente Venlo trekt het project samen met ketenpartners adviesbureau Kragten en aannemer Den Ouden Groep. Ook omwonenden hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwerpfase. Door samen te werken met onderwijs, overheid, ondernemers en inwoners, ontstond een andere visie op infrastructuur. Een visie met meer oog voor duurzaamheid en de toekomst. Zo ver de Cradle to Cradle principes doorvoeren in een verkeersproject, was nog nergens gedaan. Het predicaat Green Deal GWW 2.0 (toekenning op 5 april 2017) erkent deze innovatieve aanpak.