Staco en Ami voorlopers in metaalbranche

Een regionaal metaalbedrijf dat bijna uitsluitend C2C-gecertificeerde producten levert is Ami in Lomm. Ami fabriceert al 61 jaar deurbeslag van aluminium. Algemeen directeur Arthur de Ruiter legt uit waarom Ami voor C2C koos: „Toen in de aanloop naar de Floriade 2012 op het Floriadeterrein de Innovatoren geïnspireerd op de C2C-principes werd gebouwd, kwamen wij tot de ontdekking dat, bij een gebrek aan leveranciers van C2C-gecertificeerd deurbeslag, onze concurrent als leverancier stond voorgeschreven in het bouwbestek. Dat was onze eer als regionale fabrikant te na. Wij dachten, waarom moet een vrachtwagen van ver komen als ik bij wijze van spreken uit mijn kofferbak kan leveren. Inmiddels is 85% van ons assortiment C2C-gecertificeerd, veel meer dan we aanvankelijk voor mogelijk hadden gehouden, maar we streven naar 100%.”

 

Met C2C heb je een streepje voor

Wat is de toegevoegde waarde van C2C-gecertificeerd deurbeslag? „Allereerst weten klanten dat ons beslag van gezonde en recyclebare grondstoffen is gemaakt. Daarmee onderscheiden we ons van onze concurrenten en komen we in beeld bij gemeenten en andere overheden die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, ook omdat we giga veel publiciteit hebben gekregen. Bovendien kunnen we als duurzaam bedrijf voordeliger geld lenen.” Daarnaast maakt Ami deel uit van de C2C Bouwgroep. De partijen die daarbij zijn aangesloten stimuleren en versterken elkaar. ,,Tot slot zijn we als bedrijf in beeld bij leerlingen van het beroepsonderwijs. Dat vinden we ook belangrijk, want zij zijn de werknemers van de toekomst. De menselijke factor van maatschappelijk verantwoord ondernemen vinden we bij Ami erg belangrijk.”

Producten leasen i.p.v. kopen

Een ander metaalbedrijf dat aan de C2C-weg timmert is Staco in Reuver, producent van stalen roosters. Commercieel directeur Alf Peeters: „Daarmee lopen wij voorop in een branche, die hierin over het algemeen nog redelijk behoudend is. We investeren als Staco in het voordeel van circulair ondernemen, zowel voor het milieu als de business. Daarbij hebben we al een aantal jaren C2C-gecertificeerde producten in ons assortiment en denken er momenteel ook over de klant de mogelijkheid te bieden roosters te leasen in plaats van te kopen. De tijd zal ons leren of hier voldoende business in zit.

Bron: Dagblad de Limburger, 5 september 2017