Sportzaal Zuid is bijna volledig demontabel

Er is steeds meer vraag naar ruimte om te sporten door het basis- en speciaal onderwijs. Bij het ontwerp en de bouw van Sportzaal Zuid laat de gemeente Venlo zich inspireren door de Cradle to Cradle (C2C) principes.

Het ontwerp van de sportzaal weerspiegelt de uitgangspunten van C2C. “We hebben gekozen voor een bijna volledig demontabele sportzaal en werken zo veel mogelijk met gezonde en veilige materialen, zoals een Accoyahouten gevelconstructie. Een geheel houten constructie was helaas niet mogelijk, vanwege de vrije hoogte-eisen voor sportzalen in relatie tot de voorwaarden in het bestemmingsplan. Vandaar de stalen constructie en een plint van ClickBrick”, aldus Max Markusse, directeur en projectarchitect bij Quant Architectuur. “De materialen die we gebruiken, beschikken over materiaalpaspoorten en dankzij de gekozen bouwmethodiek behouden verschillende materialen restwaarde. Als het gebouw ooit zijn functie vervuld heeft, kunnen ze als grondstof dienen voor andere toepassingen.”

Er zijn vier principes voor het C2C geïnspireerd bouwen en verbouwen van de Sportzaal Zuid:

  1. Bouwen om later uit elkaar te kunnen halen
  2. Energie besparen en duurzaam opwekken
  3. Gebruik zo veel mogelijk gezonde materialen
  4. Groen-blauwe maatregelen

Weetjes

  • Dit project heeft een groen dak van 440 m². Hierdoor wordt het in de zomer minder warm en is het dak beschermd tegen de hete zon.
  • De Sportzaal bespaart 1.500 kg CO2 uitstoot per jaar door een warmtepomp te plaatsen.
  • De energie wekt men zelf op met zonnepanelen en daarom heeft het project geen gasaansluiting nodig.
  • Ledlampen gaan veel langer mee dan andere lampen. De hogere kosten verdien je snel terug met de energie besparing.
  • Er worden meer dan 20 C2C gecertificeerde materialen worden gebruikt.
  • Er zijn 5 materialen met statiegeld, die neemt de leverancier na gebruik dus weer terug.
  • Het gebouw is zoveel mogelijk ontworpen, om in de toekomst uit elkaar te halen en opnieuw te gebruiken.
  • Het gebouw bestaat uit 1.200 vierkante meter brutovloeroppervlak plus een openbare buitenruimte met 24 parkeerplaatsen.

Bijgaande presentatie, geeft meer info over het project.