Papierfabriek Van Houtum: succesvol dankzij duurzame innovatie

De combinatie van innovatie en duurzaamheid die Cradle to Cradle (C2C) biedt: dat was dé reden voor papierfabriek Van Houtum uit Swalmen om vanuit deze visie te gaan werken. Het bedrijf produceert de meest milieuvriendelijke toiletaccessoires ter wereld, geheel volgens de C2C-gedachte.

In normaal toiletpapier worden veel chemicaliën en dus ook giftige stoffen verwerkt. In het Satino-papier van Van Houtum zitten alleen toegevoegde stoffen die geheel biologisch afbreekbaar zijn. Ook de zeep van het bedrijf voldoet aan dezelfde standaarden. De producten zijn dan ook geschikt om een biologische kringloop op gang te brengen.

Vraagbaak voor anderen

‘In ons bedrijf bepaalt een diepgeworteld respect voor mens en milieu de bedrijfsvoering’, zegt Bas Gehlen, directeur van Van Houtum. De producten worden op een C2C-manier gemaakt en daardoor draagt het bedrijf ook bij aan de duurzaamheid van andere organisaties. Inmiddels wordt Van Houtum dus niet alleen benaderd voor toiletoplossingen, maar ook om andere bedrijven te helpen met het implementeren van hun eigen duurzaamheidsbeleid.

Duurzaamheid loont

Behalve goed voor het milieu, is de C2C-visie ook erg goed voor de verkoop van de producten. Gehlen: ‘Als je in staat bent bij al je stakeholders een positieve bijdrage te leveren in plaats van een minder slechte bijdrage, dan is je bedrijf helemaal verankerd.’ Zelfs in de recessie zag Gehlen de omzet van zijn bedrijf groeien. ‘Met de C2C-certificering hebben we een segment te pakken, waardoor we continu kunnen blijven groeien. Mensen kiezen niet voor ons vanwege de prijs, maar vanwege ons concept.’

Vernieuwing

En de medewerkers van Van Houtum krijgen positieve energie van de C2C-visie. ‘Het creëert trots, verbinding, creativiteit en inspiratie’, zegt Gehlen. ‘Het dwingt om van gebaande paden af te wijken.’ De directeur noemt een voorbeeld van een technoloog die jarenlang vragen beantwoorde over het verminderen van kosten: ‘Die krijgt ineens een heel andere vraag. Namelijk of het product gezond en afbreekbaar is. Daarvoor moet hij een hele speurtocht beginnen in de wereld van C2C en dat creëert weer heel nieuwe allianties.’

 

Zowel de gemeente Venlo als de Martinusschool zijn een samenwerking aangegaan met Van Houtum. Daar worden de oud papier omgezet in nieuw toiletpapier. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier.

* Nb. Medio 2017 heeft het bedrijf WEPA Hygieneprodukte GmbH een overeenkomst tot overname van alle aandelen in de Van Houtum Group afgesloten. Per 1 oktober 2017 is de officiële tenaamstelling van Van Houtum B.V. veranderd in WEPA Nederland B.V.