Gezonde materialen hergebruiken als nieuwe grondstoffen
Het stadskantoor staat er niet voor de eeuwigheid. Het gebouw is als een tijdelijke opslagplaats van waardevolle grondstoffen. En met die grondstoffen kun je straks weer iets nieuws maken. Daarom is bij de bouw precies uitgezocht wat er in alle materialen zit. Van alle gebruikte materialen en producten in het stadskantoor is het productieproces, het gebruik én toekomstig hergebruik niet schadelijk voor mens en omgeving. Er zijn dus gezonde materialen toegepast, waar mogelijk Cradle to Cradle gecertificeerd.
Hoe kaal beton toch mooi werd afgewerkt
Het gaat er dus om dat je materialen kunt hergebruiken. En dan niet als puinafval ter opvulling van een weg (die vorm van recylen noemen we downcyclen), maar echt als fatsoenlijk product (upcycling). Juist om die reden zijn de wanden van het stadskantoor van kaal beton, zonder stucwerk. Dat leidde wel tot de vraag: ‘hoe geven we de wanden toch een mooie afwerking?’ Belangrijk om te weten is dat beton in bekisting wordt gestort. Om dat bij elkaar te houden worden er ijzeren staven door de wanden aangebracht. Na het drogen worden die staven verwijderd. Normaal gesproken worden de gaten met cement opgevuld. Maar dat wilden we niet om het beton zuiver te houden en geschikt voor hergebruik. Gezocht is naar een creatieve, esthetische oplossing om de gaten te dichten. Iemand kwam toen met het idee om de gaten af te dichten met glazen doppen. Dat ziet er én mooi uit én ze zijn eenvoudig te verwijderen.
Hout geschikt maken voor hergebruik
De houten wanden zijn niet verlijmd of geschroefd maar met houten pennen vastgezet. Bij demontage van de wanden blijven er geen metalen delen of lijmresten in het hout achter en kan het hout direct hergebruikt worden.
Het houten plafond is met azijn behandeld en daarom gewoon te hergebruiken. Dit in tegenstelling tot geïmpregneerd hardhout waar nog giftige stoffen in het hout achterblijven. Door deze behandeling is het bovendien niet nodig om het hout te schilderen.
Statiegeld op meubilair
Ook is er scherp op gelet of de producten een financiële restwaarde behouden. Zo zit er op de bureaustoelen statiegeld. Verder is tijdens de bouw al een groen sloopbestek geschreven. Het gebouw is daarmee gebouwd om het ooit weer uit elkaar te kunnen halen. Materialen kunnen zonder kwaliteitsverlies weer ingezet worden voor iets nieuws en behouden daardoor een financiële waarde. Het stadskantoor is in feite een opslagplaats voor toekomstige bouwmaterialen.