Ontwerp publiekshal stelt dienstverlening centraal

De begane grond en de eerste verdieping van het stadskantoor zijn voor iedereen toegankelijk. Alle functies in het openbare deel geven het gevoel dat je welkom bent en dat iedereen gelijk is. Bezoekers worden ontvangen door een gastvrouw of -heer en niet door ‘een balie’. De gastvrouw- of heer begeleidt de bezoeker richting de publiekshal waar hij kan wachten op bankjes met zicht op de binnentuin. Hij kan ook even gebruikmaken van een van de publieke computers (uiteraard met gratis WiFi).

Cradle to Cradle direct zichtbaar voor bezoeker
Op diverse plekken hangen materiaalbordjes om de bezoeker te informeren over de Cradle to Cradle toepassingen in het stadskantoor. Verder staat er op de begane grond een grote maquette. Het is een interactief element waarin alle onderdelen van het gebouw worden uitgelegd. Door het speelse karakter van de maquette en de uitnodigende LED verlichting wordt op een laagdrempelige manier informatie overgebracht.

Laagdrempelige dienstverlening
De publiekshal is georganiseerd rondom de klantvraag. Kom je als bezoeker op afspraak iets ophalen of aanvragen (rijbewijs, paspoort), dan wordt dat snel en goed geregeld aan lage balies, waar je op gelijk niveau met elkaar in gesprek bent. Wil je als inwoner in gesprek over bijvoorbeeld een bouwaanvraag, dan ga je samen met de ambtenaar in gesprek op spreekbanken. Dit gebeurt allemaal in een open zone, maar door de grootte van de balies/spreekbanken en de afscherming tussen de balies is de privacy gewaarborgd.

Behoud van Rijksmonument Nedinsco
Naast het stadskantoor ligt het Nedinsco gebouw, waar ook gemeenteambtenaren werken. Er is een ingang gemaakt aan de andere zijde van de publiekshal, zodat medewerkers snel van het ene naar het andere gebouw kunnen lopen.
Het Nedinsco gebouw is een architectonische parel die er helaas vele jaren verwaarloosd bijlag. Eigenaar Woonwenz wilde het best opknappen mits de gemeente ook haar steentje zou  bijdragen. Doordat de gemeente ervoor koos de begane grond van Nedinsco te huren voor de huisvesting van circa 200 ambtenaren, werd het project Nedinsco financieel haalbaar. Daarmee werd het voortbestaan van het monument veilig gesteld. Het stadskantoor is daardoor kleiner geworden. Er zijn als het ware twee verdiepingen van het oorspronkelijke ontwerp van het stadskantoor geschrapt.

Rode loper speciaal voor bruidsparen
Bij de zij-ingang naar het Nedinsco gebouw, worden ook bruidsparen opgewacht door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Via de trap, die speciaal voor deze gelegenheden is bekleed met een rode loper, ga je naar de trouwkamer met zicht op een binnentuin.