De groene gevel

De groene gevel zorgt voor gezonde lucht

De buitenlucht in steden is door het vele verkeer en de bebouwing vaak ongezond. Het uitgangspunt voor het ontwerp van dit kantoor was dan ook om de buitenlucht in Venlo beter te maken. De groene gevel en groene daken functioneren als het ware als een groene long van de stad. De planten in de groene gevels zijn speciaal gekozen voor hun effect op de buitenlucht. Juist om het fijnstof te filteren, grenst de groene gevel aan een van de drukke verkeersaders van Venlo en het treinspoor.

De grootste groene gevel van Europa

De groene gevel is ruim 2.000 m2 groot en is daarmee de grootste groene gevel in Europa. Het is een echte blikvanger en er worden veelvuldig foto’s van gemaakt. De gevel heeft een patroon met diverse plantensoorten waardoor de gevel elk seizoen een mooie kleur heeft. Door een druppelsysteem krijgen de planten water en voedingsstoffen als ze daarom vragen. Dit is zogenaamd ‘grijs water’, opgevangen regenwater.

Aanleg van de groene gevel

De firma Mostert De Winter verzorgde de aanleg van de groene gevel. „De kunststof plantenbakken die we normaal gebruikten, voldeden niet aan de C2C-eisen die Venlo stelde. Er zaten te veel milieubelastende stoffen in. Daarom hebben we het bestaande systeem speciaal voor dit project herontwikkeld, zodat het C2C-gecertificeerd kon worden”, zegt directeur Hans van Cooten. De bakken zijn gevuld met een natuurlijk granulaat waarin de planten, met voldoende water en voeding, circa dertig jaar vooruit kunnen.

„We gebruiken planten die de lucht zo goed mogelijk zuiveren en die wind- en vorstbestendig zijn. De planten zijn niet in willekeurige volgorde in de bakken geplant. Vanwege de extra grote windbelasting op de hoeken van het gebouw, groeien daar de meest windbestendige soorten. Bovendien zijn de ‘groenblijvende’ en bladverliezende planten zo geplant dat hun bladverkleuring in het najaar een speels golfpatroon te zien geeft, als verwijzing naar de Maas. In elk seizoen is er bovendien een ander kleurspel te zien. Daarmee zijn het eigenlijk vier verschijningsvormen voor de prijs van één. Je blijft er naar kijken.”

Functies groene gevel:

  • Luchtzuivering (binden en filteren fijnstof)
  • Zuurstof productie (zet CO2 om in zuurstof)
  • Geluidsisolatie
  • Isolatie hitte en kou
  • Waterberging
  • Een plek voor flora en fauna

Oppervlakte groene gevel: ruim 2150 m2

Aantal planten: ruim 42.000 stuks

Type beplanting: vaste planten, grassen, bodembedekkers en heesters

Aantal soorten: 40