Hoe Cradle to Cradle in Venlo groot werd
Afval is voedsel
Met deze slogan brak Cradle to Cradle in 2006 door in Nederland. De gelijknamige documentaire van het VPRO-programma Tegenlicht maakte duidelijk hoe de bedenkers, architect Bill McDonough en chemicus Michael Braungart, de wereld zien. We moeten radicaal breken met beperkende milieumaatregelen. Daarvoor in de plaats kan een economie ontstaan zonder afval en met materialen die je eindeloos opnieuw gebruikt. Het aansprekende is dat je groei als zodanig niet verwerpt. Als je maar op een verantwoorde manier groeit.
De balans opmaken
VPRO Tegenlicht maakte 10 jaar na hun documentaire “Afval is voedsel” een nieuwe aflevering om te kijken waar Venlo staat met hun Cradle to Cradle ambities. Ze filmden in het Stadskantoor, het C2C ExpoLAB en basisschool De Zuidstroom.
Enthousiasme bij de gemeente Venlo
Na het zien van de documentaire ‘Afval is Voedsel’ was Venlo de eerste gemeente die actief aan de slag ging met het gedachtegoed. De docu was het zaadje waarmee de Cradle to Cradle ontwikkeling in de regio begon. Een paar mensen in de regio raakten geïnspireerd en dit leidde tot de eerste stappen die de gemeente zette, samen met de Kamer van Koophandel en enkele bedrijven. Venlo liet mensen trainen, richtte het C2C ExpoLAB op en ging aan de slag met allerlei projecten.
Floriade Venlo gaat voor Cradle to Cradle
Ook de organisatie van de Wereld Tuinbouw Expo Floriade werd enthousiast en besloot dat de expo in Venlo een ‘Cradle to Cradle Floriade’ werd. De expo vindt eens per 10 jaar plaats in Nederland. In 2012 werd de Floriade georganiseerd. In het materiaalgebruik van de Floriade zijn bewuste materiaalkeuzes gemaakt. Voorbeelden zijn het afwateringssysteem en materialen die over een Cradle to Cradle certificaat beschikken.
Stadskantoor als uithangbord van Cradle to Cradle
Dat de gemeente Venlo Cradle to Cradle serieus neemt, werd duidelijk toen men besloot het nieuwe stadskantoor volgens deze principes te bouwen. Het werd hét uithangbord van ontwerpen en bouwen volgens de Cradle to Cradle principes en krijgt lof van over de hele wereld. Uitgangspunt was dat het stadskantoor er toe leidt dat Venlo een beetje beter wordt; doordat het fijnstof uit de lucht filtert, zorgt voor meer biodiversiteit, energie opwekt, waterkringlopen sluit en zorgt voor gezondere medewerkers. ‘Gebouwen zijn geen doelen, maar middelen om er goed in te kunnen wonen en werken én om iets toe te voegen aan hun omgeving.’ Het stadskantoor werd in 2016 geopend.
Cradle to Cradle in beleid verankerd
Om praktisch aan de slag te kunnen met het circulaire gedachtegoed, zijn samen met C2C-grondleggers Braungart & McDonough de Venlo Principes opgesteld. De Cradle to Cradle principes zijn ook verankerd in de Besturingsfilosofie van de gemeente Venlo.