Bouwmateriaal ECOR vliegt de wereld over

De geboren en getogen Venlonaar Eric Logtens verdient zijn brood volledig met Cradle to Cradle. Logtens, afgestudeerd ergonoom, is directeur van ECOR Noble Environmental Benelux, fabrikant van bouwmateriaal ECOR. ECOR wordt gemaakt van volledig gerecycled en recyclebaar biomateriaal. Dat kan uiteen lopen van restproducten uit de agrarische en de levensmiddelensector tot oud (kantoor)papier; en van afgedankte jeans tot zaagsel.

Van wandjes tot displays

„Het unieke van ECOR is dat je er heel veel verschillende toepassingen voor kunt bedenken. Je kunt er tussenwanden van maken, maar ook fruitschalen of displays in supermarkten. Dat laatste gaat een grote bierbrouwer doen die zijn bierborstel – een organisch restproduct van het brouwproces – in een plaatmateriaal gaat verwerken waar diezelfde grote brouwer vervolgens winkeldisplays van maakt. En Schiphol gaat het olifantsgras dat op de luchthaven groeit samen met op Schiphol ingezamelde drankverpakkingen verwerken tot tijdelijke tussenwanden; die worden tijdens verbouwingen op de luchthaven gebruikt. Een team van twaalf mensen in Venlo initieert en ontwikkelt dat allemaal. Mooi hè?”

Van Californië naar Venlo

Logtens verwacht dat ECOR een grote toekomst tegemoet gaat, maar wil de indruk vermijden dat de ontwikkeling van het procedé en de technologie een peulenschil was. „Noble Environmental is twaalf jaar geleden al opgericht in Californië. Het was een heel lange en moeilijke weg om hier te komen. Je moet er een heel lange adem en buitengewoon veel drive voor hebben. Des te opmerkelijker is het dat men in Californië uitgerekend Venlo heeft gekozen om ECOR uit te rollen in Europa.”

Venlose methode als stip aan de horizon

,,Veel Venlonaren realiseren zich niet hoe groot het aanzien van hun stad is als het gaat om Cradle to Cradle. Niet lang geleden was ik in Mexico om een presentatie te geven over C2C en de circulaire economie. Daar toonde iemand tot mijn verbazing het Venlose stadskantoor als stip aan de horizon waar ze heen moeten.”

,,Ongemerkt worden Venlonaren trouwens vaker geconfronteerd met Cradle to Cradle dan ze zich realiseren. Zo was het hele decor van de Venlose Revue van ECOR gemaakt. Het ultieme bewijs dat ECOR een volwaardige vervanger is van onder meer spaanplaat, hardboard en mdf.”

Bron: Dagblad de Limburger, 5 september 2017